Ημερολόγιο Δράσεων

Διαδικτυακή συνάντηση με θέμα: «Διαχείριση κρίσεων στην σχολική κοινότητα. Μελέτες περίπτωσης»

Εμφανίσεις: 139

 

Στο πλαίσιο δράσεων του Παρατηρητηρίου Πρόληψης και Διαχείρισης Κρίσεων, την Παρασκευή 25.2.2022 πραγματοποιήθηκε τηλεσεμινάριο με θέμα: "Διαχείριση κρίσεων στη σχολική κοινότητα. Μελέτες περίπτωσης". Στόχος ήταν να αναδειχθούν όψεις του πολυπαραγοντικού φαινομένου της βίας στη σχολική κοινότητα μέσα από ενδεικτικές μελέτες περίπτωσης πραγματικών περιστατικών που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες και καλούνται να διαχειριστούν με έμφαση στην πρόληψη και στην παιδαγωγική διευθέτηση. Οι μελέτες περίπτωσης εστίασαν στις σχέσεις μεταξύ μαθητών/ριών, εκπαιδευτικών – μαθητών/ριών και μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας. Οι εισηγήτριες και ο εισηγητής ανέδειξαν επιμέρους ζητήματα και προτάσεις για την κατανόηση και τη διαχείριση περιστατικών βίας στη σχολική κοινότητα.

  • «Ο ρόλος του εισαγγελέα ανηλίκων», Μελισσάρη Κωνσταντίνα, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Σερρών.

Η εισήγηση εστίασε στο θεσμό των επιμελητών ανηλίκων τη στελέχωσή του και τη στόχευση να συνεισφέρει στην καθοδήγηση, υποστήριξη, επανένταξη χωρίς στιγματισμό κάνοντας πράξη το άνθρωπος που νοιάζεται. Για την πρόληψη φαινομένων βίας στο σχολείο είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη ότι πίσω από το περιστατικό συνήθως κρύβεται κάποιο πρότυπο συμπεριφοράς, έλλειψη φροντίδας, κακοποίηση. Τα σχέδια πρόληψης του σχολείου θα πρέπει να εμπλέκουν όλους στη σχολική κοινότητα, μαθητές-εκπαιδευτικούς-γονείς. Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη με την καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης με τους μαθητές και τις μαθήτριες, μηδενική ανοχή σε φαινόμενα βίας στο σχολείο, άμεση αντίδραση, εξασφάλιση κοινωνικής προστασίας, αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής και συνεργασία με την εισαγγελία σύμφωνα με το άρθρο 23 του Ν.3500/2006. Πρόσθετα, οι γραμμές υποστήριξης όπως το 197 του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά.

  • «Νομικές και ηθικές ευθύνες και διαστάσεις των ΜΜΕ: η περίπτωση εισόδου εκπροσώπων των ΜΜΕ σε σχολικές μονάδες», Δεληγιάννη Έλσα, π. Αναπλ. Καθηγήτρια, Τμήματος Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ.

Στις σημερινές κοινωνίες επικοινωνίας η πληροφορία ανάγεται σε ύψιστο αγαθό. Ο εγγραμματισμός αναφορικά με τα ΜΜΕ και τη διαχείρισή τους κρίνεται απαραίτητος καθώς σχετίζεται άμεσα και με τη σύγκρουση συμφερόντων όπως το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης αλλά και τα δικαιώματα του ατόμου. Η αυτορρύθμιση είναι πρέπουσα συμπεριφορά της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και συμβατή με την προστασία του πολίτη. Σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο για την πρόσβαση τρίτων στις σχολικές μονάδες απαιτείται άδεια. Το δικαιολογημένο ενδιαφέρον και το δικαίωμα της πληροφόρησης προστατεύονται όπως όλα τα δικαιώματα με συνέπεια και για όλους. Υπερισχύει το δικαίωμα στην προσωπικότητα καθώς η δυσμενή επίπτωση είναι συνήθως άμεση ενώ η κύρωση του μέσου συμβαίνει εκ των υστέρων. Οι διευθυντές των σχολείων ως οι ενδιάμεσοι για την διαφύλαξη των παιδιών διαθέτουν ισχυρό το δικαιολογημένο ενδιαφέρον καθώς αυτό αφορά στην προστασία της σχολικής ζωής.

  • «Το παράδοξο αίτημα φροντίδας μέσα από την πρόκληση και την παράβαση», Δρ. Αλέξιος Λάππας, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων Υπεύθυνος του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας: "ΠροςΌψη".

Η αισιοδοξία και η πίστη στην ελπίδα που διαχέεται από την συνάντηση με τον εκπαιδευτικό μπορούν να αποτελέσουν λύση καθώς ο μαθητής/ρια έρχεται στο σχολείο κουβαλώντας τα βάρη της δικής του ζωής. Το γεγονός ότι το παιδί βρίσκεται στο σχολείο είναι ήδη σημαντικό, καθώς μέσα στο σχολικό περιβάλλον μπορεί να μιλήσει, να βρει κάποιον να το υπερασπιστεί, να βρει «φωλιά». Είναι σαφές ότι η προσέγγιση διαχείρισης και αντιμετώπισης φαινομένων βίας θα πρέπει να είναι συστημική και υποστηρικτική. Το σχολείο μαζί με την οικογένεια θα πρέπει να συνεννοηθούν, να αφιερώσουν ποιοτικό χρόνο, να επικοινωνήσουν πραγματικά με το παιδί και τον έφηβο. Όντως οι δυσκολίες είναι πολλές, προκαλούν άγχος και η εξουθένωση του εκπαιδευτικού πραγματική απειλή. Όμως η προσήλωση στο νιώθω τον άλλο, λειτουργώ διορθωτικά και κάνω κατανοητό ότι είμαστε μαζί σε αυτό αποτελούν στοιχεία του φροντιστικού βλέμματος του εκπαιδευτικού ο οποίος δίνει το χώρο και συμβάλλει στη λύση του προβλήματος χωρίς να είναι απέναντι.    

Κατηγορία: